Friday, July 3, 2009

hari yang tidak berapa nak best

hari ni tetibe dpt email pasal placement utk teaching experience. ok. sgt jauh tempat yang aku kne mengajar. da la sengsorang. huu. sbenarnye ble tgk alamat skolah tu di lower hutt, aku x berperasaan pun sbb aku tak bleh byg pun kat mane sbenarnye lower hutt itu (ye, my sense of direction is terrible. kalau ade award kpd org yang paling blur pasal jalan ni aku mmg boleh menang).

'jauh tu', kata eny. slps merisik kawan2 lain punye teaching placement jugak, jelaslah bahawa aku dpt skola yang paling jauh. dan googling tempat tu di internet tidak membantu meredhakan keresahan dan susah hatiku. sbb tak phm. dan complicated. dan sgt sgt jauh dari bandar wellington. buat aku lg sgt cemas. pukul brape nak bangun. kne naik kereta api ke ape. kalau sesat sorg2 mcm mane. kalau kne buli dgn students camne. nak solat kat mane. ni pergi bulan puase, sempat ke tak nak berbuka kat umah. dan mcm2 lagi soalan yang menyesakkan otak aku yang tak berapa nak berfungsi di pagi hari (hah, pagi ke??mcm da tgh hari je kau bgn sarah).

air mata pun bergenang. dpt pule msg dari sha yang tersalah antar tapi berckp pasal aku (haha, sha, slalu sgt tersilap antar kan). tak tau la patutnye antar kat sape. msg simpati tapi buat aku rase bengang. emo sorg2 rase bengang sbb rase org mcm pandang rendah kebolehan aku utk survive sorg2. reply balik dgn emonye. dan hampir mencetuskan pergaduhan antara kitorg. sorry sha, kite kebudak budakan tadi. terima kasih sbb tak balas api dgn api. kite yang emo hari ni. mungkin sbb gelabah dpt skola yang jauh dan tak tau camne nak pergi. mungkin juge sbb Allah mentakdirkan hari ni utk kite berasa tidak sihat. serabut. ble dgr ade sahabat yang da terkena swine flue, kite pun mule risau yang bukan2 (harapnye bukan2 lah)

tapi ble bace balik email yang dpt lepas tu aku lega sket lah, sbb insyaAllah akan diberi briefing camne nak ke skola2 itu. and ble da petang tu aku da boleh berfikir dgn rational and positive sket. chill la sarah, ni la masenye nak berdikari and tunjukkan kat kwn2 kau kau boleh survive sendiri.

hari ni blog aku bernada lain sket kan. mungkin sbb baru lepas tgk cerita Kami the movie. haha. senangnye aku terpengaruh. haip2.

oh, and pasal cerita Kami ni. agak menarik sbb die sempoi je, pelakon die tak nmpk cam blakon, tak macam cerita2 yang trying-too-hard spt cerita2 melayu kebanyakannya. mmg menarik kalau kite tgk from the surface level. yang kurangnya ialah cerita ni cam takde msg yg baik. ok, maybe die nak paparkan kisah persahabatan, and then wat else? die portray cara hidup remaja zmn skang yang sneek out malam2 sbb nak gi tgk gig, yang amik dadah ble tension, yang sanggup jual dadah sbb nk duit (does it make it better if u just sell tapi tak mkn dadah tu? NO). takde langsung scene yang tunjuk budak2 ni solat. nape ye? adekah nmpk kurang moden ble bersolat? citer ni cam nak suggest cam cool la budak2 yg gi gig ni. pompuan islam pakai baju seksi sket tu biasela. ala, remaja kann. so much for 'negara islam'. we must watch out wat we are allowing our media to portray and promote. melayu skarang ni cam da makin hilang identity. and they are proud of it. i guess its up to us yang phm pasal issue agama dan identity melayu to make a change. it might be a slow process, but its not impossible, insyaAllah.

oh. daku da melalut lalut
sakit, cptla sembuh ye, aku nak tgk transformer (terima kasih sang kwn yang baik hati kasi tiket free, hehe). Ya Allah, tabahkanlah aku menempuh ujian Mu ini tanpa byk merengus.


xoxo
sayelah

7 comments:

NahWaL said...

good luck saudari ;)

mungkin di pedalaman itu dapat menaikkan semangat pendidik kamu. chaiyok! nanti paste gamba anak murid ye! hehe

mizzshaina said...

tq nahwal=)

insyaAllah. saye cube jadi bersemangat. (wuu, tp takut jugee)

hafiz CHouJi said...

Good to know that you've calmed down a bit.

Lower Hutt is not that bad. I got Upper Hutt last year.

Anyways, I think it is best to go there by train. You can check how to travel from Wellington to your school at Metlink website. They'll provide every detail you need from maps to directions.

~p/s: Hope you'll get well soon. Get enough rest and pray a lot, insyaAllah you'll get better in no time at all. Hee~

~p/p/s: Owh. I can even accompany you to "discover" how to get to your school, of you want. Just lemme know if you need my help. *wink*

mynameisyuyu said...

cik sar..sape kate ko dpt lower hutt sensorg..aku lah partner ko itu~!!!!argghhhh~!!!!

Wainuiomata Intermediate School
66 Konini Street, Wainuiomata
Lower Hutt
04 939 1970

ni kn alamat die..?tahniah kpd kite bedua..

mizzshaina said...

lain la yuyu.aku skola st paul and patrick. tapi maybe bleh gi sesame kan

the dreamer said...

jgn sdey2 cik sar..
haa..kn dh ade cik yuyu g sane skali
bole la kot nek train sesame nnt
huhu
mtk maap lagi skali
sy sdg text dgn ex rum8 yg bname cik E
hehehe
nnt2 kte g cari skola awk tu sesame dlu yeh
so xde la sesat2 ke on 1st day
okieee

mynameisyuyu said...

owh lain eh..cik sar..jojo ngan che pn dpt lower hutt la..tp che kate may be tmpat same as in lower hutt, tp skolah lain2..btol la cm ko ckp..xpe, bleh je g sme2..

Post a Comment

dari mana nk kemana

FEEDJIT Live Traffic Feed

Islamic Calendar

 

Blog Template by YummyLolly.com