Saturday, June 13, 2009

hiduplah mencari makna

mcm biasa. saye menulis sbg escapism dari melakukan keje yg sepatutnye.
just finished my dinner. i cook today (yeay!walaupun masak ape je la sgt kan). patutnye solat isyak and terus berperang dgn buku, but not just yet.
today i cried for a stranger. a stranger in the sense dat i have never meet and talked to him, but not a stranger in the sense that we are brothers and sisters in Islam.

arni ntah camne saye terbukak blog anas b. mat asis http://www.facebook.com/ext/share.php?sid=86577657767&h=hB5An&u=IIAOB&ref=mf, an acquaintance from zmn2 kms dulu. die citer la pasal ade sahabat die di mesir yg sedang kritikal sbb accident and suruh para pembace doakan. mase tu da tersentuh da ble die tulis

“Ya Allah kau selamatkanlah Aman n Eckem,

amatlah rugi kehilangan mereka bagi DAKWAH ini

sesungguhnya hati2 ini telah redha dengan jalan Mu ”

tapi lepas tym tgh mkn kat dapo ngan eny die tanye la 'wey, ko tau ak pasal student malaysia yang meninggal kat mesir?'. innalillahwainnaillahirojiunn. rupe2nye salah seorg dari student yg terlibat dlm accident tu meninggal, amar namenye. diorg accident lepas baru balik dari menguruskan salah satu program usrah. subhanallah.. ade dlm satu blog tu yg tribute utk amar tu siap tulis 'Ammar,anta menyusahkan sahabat kemudian'. sbb ape? sbb die da set satu benchmark yang tinggi utk dicontohi kwn2 die yang lain. Die meninggal semasa dlm perjalanan utk menguruskan program yang membawa org lain lebih dekat kpd Allah dan juga utk eratkan siratulrahim jadi insyaAllah die mati sbg seorg syahid. Bak kata penulis blog itu:

"Perginya Ammar dengan cara macam itu telah menyusahkan sahabat dia yang terkemudian. Ammar telah tinggal benchmark yang tinggi buat kita. Jika kita mahu pergi,paling minimum dengan cara seperti Ammar. Pergi dalam keadaan untuk mengentarkan hati manusia dengan kalimah Allah,pergi dalam keadaan menegakkan risalah dan seruan Islam,"

ya Allah, btape cemburunya saya dgn Ammar. die bercita cita mati syahid, dan insyaAllah, itu yang die dpt. how about me? bercita cita juga, tapi tanpa usaha yg setimpal. apekah?? ble bace blog org lain yg bersungguh sungguh menyebarkan dakyah Islam rase malu pule dgn blog sendiri yang pentingkan masalah2 remeh temeh. masalah assignment dan exam yang mmg merupakan tanggungjwb saya. tertampar sekejap ble dkt salah satu pos Anas tu die menulis:

IF THEY KNEW WE SKIPPED LECTURES
THIS IS WHAT THEY WOULD SAY…..
FROM A PALESTINIAN CHILD:

SHAME ON YOU for not going to LECTURE!!
when i had to go through guns and checkpoints just to come to school.

” KAMI TAKKAN REDHA DENGAN KEMALASAN & KELALAIAN KAMU..!!! ”

insaf sgt. rase kelakar pulak bercita cita nak mati syahid ble tanggungjwab kecil ni pun masih duk berkeluh kesah. something got to change sarah. senang lenang yang pasti dan kekal hanyelah di syurga. huk, berusaha!!

3 comments:

the dreamer said...

ye sbg esacapism
sy pun membaca blog anda
ye sarah
pg td sy membaca blog chem
n terbaca juge psl arwah ammar
sy pn pergi membaca blog arwah
oh sungguh tersentuh
wpun ni 1st time baca blog die tp rase mcm knal sgt dgn die
like u,
sy menangis juge pagi td
huhuhu
hilangnya seorg lelaki yg tegar mempejuangkan ajaran Islam
huhu
apelah sangat kite ni kn
nk stdy utk satu exam je pn dh mngeluh berjela
huu

Anonymous said...

salam sarah shaina.
pemergian almarhum ammar nampaknya telah mecuit hati ribuan manusia. benar, ribuan!

yang kenal atau tak kenal. yang pernah berjumpa atau tak. yang pernah terbaca tulisannya atau tak. dari mesir, ke malaysia, ke new zealand, ireland, UK, insyaAllah berita ini tersebar.

ammar bersama sahabat2 sanggup pergi ke satu kawasan yang jauhnya bagai johor dengan KL walaupun exam oral belum berakhir. semuanya untuk kemudahan sahabat2nya bercuti dan berkelah bersama selepas exam nanti. Al Fatihah untuk arwah. moga lahirlah ribuan pemuda pemudi islam yang mahu berdakwah slps membaca kisah hidup ammar ini.
wassalam

mizzshaina said...

thanks chem sbb sudi drop by..
tula,ni la yang patut kite aim,
bukan saje boleh bwk kebaikan org semasa hidup,
kematian die pun boleh membawa perubahan positif kpd org lain..huhu..mudah mudahan kite pun boleh jadi mcm almarhum insyaAllah..

Post a Comment

dari mana nk kemana

FEEDJIT Live Traffic Feed

Islamic Calendar

 

Blog Template by YummyLolly.com